Excursie naar Expo A16.

Excursie naar Expo A16. Op woensdag 10 november 2021.

Met een groep van 9 personen hebben wij woensdagmiddag een rondleiding gekregen in het Expo gebouw van de A16 en daarna zijn wij met een projectleider langs het traject gefietst.

Jan Krijgsman heeft die middag gefilmd. Hij had zelfs een speciale camera meegenomen voor filmen op de fiets.   Hulde Jan.

Bij het Terbregseplein staat een uitkijktoren van 16 M hoog waarop je goed de werkzaamheden van de Flyover kunt zien.  Hier worden de komende maanden betonnen liggers over de peilers geschoven terwijl het verkeer gewoon doorrijdt.

Bij de Rotte  de werkzaamheden van de tunnel bekeken.  Daarna gefietst naar een loopbrug over de tunnel door het Bergse bos.  Vanaf hier is goed te zien hoe de werkzaamheden voor de bouw van de tunneldelen vorderen.  De vloer van de tunneldelen rust op 60 meter diepe palen die de druk en trekkrachten moeten opvangen.

De vloer van de tunnel wordt 1,25 M dik en wordt onderwater gestort.  Na 28 dagen is de beton uitgehard.  Al deze voorbereidingen worden gedaan door in totaal 75 duikers die in ploegen van 25 om de 3 uur worden afgelost.  De duiker kan onder water niet verder dan 30 cm kijken !!!

Van hier zijn wij naar de bypass van de Grindweg / Bergweg gegaan. Hier is inmiddels een tunneldeel gereed zodat het verkeer voorlopig over dit deel kan rijden.    Hier is ook goed te zien dat de tunnel uit 2 delen bestaat met daartussen een ruimte voor techniek en vluchtwegen.

Toen door naar de Ankie Verbeek-Oorlaan waar nu een tijdelijke rotonde is aangelegd die over 2 jaar weer wordt verwijderd.

Op de gehele bouwplaats van het 16 km lange traject werken 5 aannemers waarin totaal 1200 mensen werkzaam zijn.  500 mensen op kantoor en in de keten op de bouwplaats en 700 arbeiders aan het traject.

Het geheel was begroot op ongeveer € 850 miljoen en is inmiddels opgelopen naar € 950 miljoen.

Bij terugkomst in het Expo centrum nog onder het genot van de kopje koffie bijgepraat wat wij die middag allemaal hebben gezien. 

Een waarlijk huzarenstukje.   Over misschien een jaar weer eens kijken hoe de vorderingen zijn.

Uw reisleider.  Hans Visser